Grannskapet

Föreningen Gamla Bruket i Munkfors verkar i en fantastisk omgivning intill Klarälvens största naturliga vattenfall. Omsluten av museerna ligger Bruksparken, en stor gräsyta där det tidigare varit verkstadslokaler. Nu finns här en utomhusscen, Ljungbergsscenen, för sommarevenemang. Säsongen inleds här med valborgsmässofirandet den 30 april.

Från Bruksparken går en hängbro (1880-tal) över stora älvfåran till Laxholmen med sina konsthallar som har en grundsamling av verk av munkforsbördiga konstnärer samtidigt som man har intressanta tillfälliga utställningar. Från hängbron har man också en fin utsikt över den stora forsen.

100 m söder ut ligger ett museum som bevarar minnet av Fridolf Rhudin och Olle i Skratthult. Med dessa två som utgångspunkt odlar man här “bondkomiken”, som manifesteras genom en festival i juli.

Brukskontoret, en vitputsad byggnad med torn, står f.n. tom i väntan på någon ny verksamhet.

Klarälvsbanan, den asfalterade bilfria cykelvägen från Karlstad till Uddeholm på NKlJ’s fd järnvägsbank, passerar 200 m från Gamla Bruket.

Sedan har vi med herrgården och bebyggelsen framför den, en miljö som ger en genuin känsla av sent 1800-tal (brun-vit vägvisning “Bruksmiljö).

Interaktiv karta

(Funkar ej på mobil)

Historiska kartor

No posts found!