Laxholmen

Experiment med kallvalsning inleddes redan 1887 i tråddrageriets lokaler. Resultaten var lovande och man trodde på en framtid för kallvalsningsprocessen. 1890 började man bygga en ny anläggning för kallvalsning på en ö -Laxholmen- mitt ute i forsen. 1910 hade fabriken 30 kallvalsverk drivna med remmar från vattenturbiner och 12 glödgningsugnar. 1906 knöts den första kontakten med Gillette vilket ledde till att kallvalsat bandstål för rakblad utvecklades och blev en av huvudprodukterna. 1931 var den nya fabriken på Gärdet klar och verksamheten fördes succesivt över.

Idag ligger Laxholmen Kulturhus vackert beläget intill Klarälvens högsta naturliga vattenfall. Laxholmen Kulturhus i Munkfors har öppet sommartid med bland annat en permanent skulpturutställning samt en stor konstutställning med ett särskilt tema varje år.

Den permanenta utställningen består av skulpturer som Munkforsbördige konstnären Bo Englund har donerat till Munkfors kommun. Där finns även en speciell avdelning med skulpturer som är till försäljning.

En av ruinerna på ön har blivit en plats för graffiti-konstnärer att uttrycka sig. Det finns massor av olika konstverk och det tillkommer nya hela tiden, så det är alltid värt att återkomma dit och se vad som är nytt.